Gece kulübü yangınında ifadeler ortaya çıktı: Çöp atınca kurtuldular

Posted by

Ferit Zengin – Gece kulübünün gerçek sahibi olan ve yaşadığı iflas nedeniyle 3 yıl önce işletmeyi baldızı Fatma Dörtgül ile bir başka yakını Mehmet Memduh Ceylan’ın üzerine geçirdiği belirlenen Şahzade Şekergümüş’ün işletmenin organizasyon, tamirat ve tadilat işlerini bizzat yürüttüğü tespit edildi.

Ceylan ifadesinde şunları anlattı: “Olay günü muhasebe katındaki odamda otururken Kahraman Erdem odama gelerek, ‘ağabey yangın var herhalde’ dedi. Sonra elektrikler gitti. Ortamı yoğun duman sardı. Muhasebenin yanında bulunan ofisten yan taraftaki mağazaya açılan bir kapı var. Bu kapının anahtarı benim odamdaydı.. Bu anahtarı cep telefonu ışığıyla aldım. Kapıyı açarken Kahraman ve Salim yanıma geldi. Kendimizi dışarı attık. Hemen cep telefonumla vefat eden Atanur’u aradım, durumunu sorarak yer tarifinde bulundum. İş yeri içerisinde yoğun duman ve ateş olması sebebiyle içeriye girip müdahalede bulunamadık.”

‘ALEVİN İÇİNDE KALDI’

Yangın sırasında çöpleri dökmek için dışarı çıktıklarını ve döndüklerinde alevlerin üstlerine geldiğini anlatan E.E ise, “Ahmet önden gittiği için alevlerin içinde kaldı. O çıkamadı biz hemen dışarı kaçtık. Alevlerin boyutu o kadar büyüktü ki binanın 6’ncı katına kadar çıkıyordu” ifadelerini kullandı.

İMZAYI ATANLARA SORUŞTURMA

Yangının yaşandığı işyerinin ruhsatlandırılması, çalışma izni ve süreç içindeki denetimlerine dair tüm bilgi ve belgelerin toplanma aşamasında olduğu ve ilgili kamu görevlileri veya belediye görevlileri hakkında da soruşturma başlatılacağı da öğrenildi.

‘BU İŞ GÜVENLİĞİ FELAKETİDİR’

HABER ARAŞTIRMA – Beşiktaş’ta ‘Mas-querade’ isimli gece kulübündeki yangınla ilgili Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakül-tesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, yaşanan olayın bu bir iş güvenliği felaketi olduğunu belirtti.

Uçan, şunları aktardı: “Locanın kaynak işleri yapılırken çıkan kıvılcımların ses yalıtım malzemelerini tutuşturduğu anlaşılıyor. İşlem yapılacak noktanın gerekli mesafe etrafının yanıcılardan arındırılması gerekiyor. Bu yanıcı maddelerden arındırmanın mümkün olmadığı şartlarda da yangın battaniyesine benzeyen kaynak örtüsü yanıcı maddelerin üzerine örtülerek sıcak işten fırlayan kıvılcımların yanıcı maddelere ulaşması önlenir. Bu olayda bu önlemin alınmadığı görülüyor. İşlemi yapan işçi ile birlikte toplam 2 kişi olmalı. Kamera kaydında böyle bir görevli ve anında müdahale eylemi görülmüyor. Bu olayda ölümlere illiyet bağı ile sebebiyet veren temel etken ise kaçış güvenliğinin olmamasıdır. Aslında zemin katta, birinci bodrum katta ve ikinci bodrum katta üç adet çıkış imkanının olduğu ancak bunlardan sadece birinci bodrum kattaki giriş – çıkış kapısının açık olduğu anlaşılıyor. Eğer ikinci bodrum kattaki çıkış kapısı kullanılabilse idi hepsi kurtulabilir ve hiçbir can kaybı yaşanmayabilirdi.”

‘CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL’

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul – Beşiktaş’ta 29 kişiye mezar olan Masquerade Club’da ihmaller zincirinin olduğu görüldü. Türkiye’de her yıl 2 bine yakın işçi çalışırken yaşamını yitiriyor. Ölüm nedenlerine baktığımızda da, hemen hemen hepsinin arkasında ihmal olduğu dikkat çekiyor. 2023’te, 1923 işçi yaşamını yitirdi. Adalet Arayan Aileleri ve 1 Umut Derneği avukatlarında Erbay Yucak, işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatının içerdiği hükümlerin yerine getirilmediğinin altını çizerek, “Getiriliyor olsa, iş kazası olarak bilinen ve işçilerin hayatlarına ve sakat kalmalarına neden olan vakaların yüzde 90’nı meydana gelmez” dedi. Yucak, iş cinayetlerinin sebebini şöyle sıraladı:

■ İşverenlerin güvenliği bir tarafa bırakıp hıza dayalı ve işçinin hayatını riske eden şekilde çalışmayı organize etmeleri.

■ Ölümlü iş kazaları yargılamalarındaki caydırıcı cezalandırma ve yargılama süreçlerinin işlememesi.

 

 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir