Ticari kredide ibre dövize döndü

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, yüksek faizler ve alınan makroihtiyati tedbirler neticesinde bankacılık sektöründe tüketici kredi büyümesi yavaşlarken, yabancı para (döviz) cinsi krediler ticari kredileri destekliyor.

Ticari kredilerde büyük ölçüde kamu bankaları öncülüğünde, döviz krediler kaynaklı kıpırdanma gözleniyor. Ticari kredilerde döviz cinsi kredilerin 4 haftalık ortalama büyüme oranı TL kredilerin üzerinde gerçekleşti.

9 Nisan itibarıyla 4 haftalık ortalama büyüme oranları TL ticari kredide yüzde 2.1, döviz cinsi kredilerde yüzde 2.7 oldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) haftalık verilerine göre 9 Nisan itibarıyla son 4 haftada döviz cinsi ticari krediler 3.7 milyar dolar artarken, TL ticari kredilerde 21.9 milyar TL artış gözlendi. Döviz cinsi ticari krediler bu yıl 7.6 milyar dolar artışla 9 Nisan itibarıyla 136 milyar 252 milyon dolara ulaştı. TL ticari kredilerin hacmi ise bu yıl 344 milyar TL’lik artışla 5 trilyon 530 milyar liraya geldi.

YARISINI KAMU KULLANDIRDI

BDDK verilerine göre TL cinsi kredi büyümesinin kısıtlandığı bu dönemde özellikle kamu bankaları eliyle döviz cinsi ticari kredi kullanımı artıyor. Verilere göre 9 Nisan itibarıyla toplam döviz cinsi ticari kredi hacminin 64 milyar 413 milyon doları kamu bankalarına, 71 milyar 839 milyon doları yabancı ve yerli özel bankalara ait. Bununla birlikte döviz cinsi ticari kredilerde bu yılki 7.6 milyar dolarlık artışın 3.9 milyar dolarlık kısmı yani yaklaşık yüzde 51’i kamu bankaları tarafından kullandırıldı. Döviz kredilerinin büyümesinin yüzde 50’ye varan küçülmelerin ardından yaşandığını vurgulayan ekonomistler, bu artışta kamu bankalarının ise başı çektiğine işaret ediyor.

ŞİRKETLER KUR RİSKİNİ SINIRLI GÖRÜYOR

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 12 Nisan haftasında TL ticari kredilerde ortalama faiz oranı bir önceki haftaya göre 1.5 puan düşüşle yüzde 65.89’a, dolar cinsi ticari kredilerde ortalama faiz oranı ise 1 puanlık düşüşle yüzde 7.75’e geriledi. Ekonomistler, döviz kredilerine olan talepteki canlanmanın, TL ve dövizde 8.5 kata varan faiz oranı farkından ziyade; şirketlerin anapara kur riskini sınırlı gördüklerine işaret ediyor. Merkez Bankası TL cinsi ticari kredi büyümesinde de sınır uygularken, yabancı para kredi büyümesine ilişkin ise bir makroihtiyati önlem bulunmuyor.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir